Diagnose/ behandeling
Je vermoed dat jij of een gezinslid misschien autisme zou kunnen hebben. Of je hebt net een diagnose gehad en zoekt nu naar verdere ondersteuning in de regio. Waar kun je terecht?
Als netwerkorganisatie bieden wij geen diagnostiek en/of specialistische begeleiding. Die lopen via zorgaanbieders. Via je huisarts, of als het een schoolgaand kind betreft, via school, kun je verwezen worden naar een organisatie waar diagnostiek, psycho-educatie en/of aanvullende begeleiding mogelijk is in jouw buurt of regio. Een diagnose is vaak een voorwaarde voor specialistische psychische hulp en financiële ondersteuning op verschillende levensgebieden via de Gemeenten.
Lotgenotencontact
Heb je geen specialistische hulp nodig, of wil je geen diagnose maar ben je wel op zoek naar tips of ervaringsverhalen, dan kun je terecht bij verschillende lotgenoten initiatieven. Zoals het NVA-Huis Noord-Holland Noord in Heerhugowaard (informatiepunt en lotgenotencontact voor alle leeftijden), de vereniging Personen met Autisme (PAS Nederland, 18plus), een regionale afdeling van Stichting MamaVita (voor moeder van een kind met autisme) of bij een oudercontactpunt via een school. Zij organiseren laagdrempelige activiteiten, vaak met behulp van ervaringsdeskundige vrijwilligers.
Cliëntondersteuning
Sta je aan het begin van een zoektocht naar passende hulp, dan kun je in veel gemeenten wel een beroep doen op individuele cliëntondersteuning. Cliëntondersteuners hebben een goed beeld van de sociale kaart in jouw gemeente, en kunnen soms ook direct helpen met advies en een luisterend oor bij een laagdrempelige hulpvraag. De organisatie MEE & de Wering biedt onafhankelijke cliëntondersteuning in Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland.
Zij bieden voor kinderen 0 tot 7, integrale vroeghulp aan. Dit is ontwikkelingsonderzoek op verschillende levensgebieden. In gesprek met ouders, en leerkrachten en/of andere betrokken hulpverleners. Bij vermoeden autisme wordt een gezin doorverwezen naar organisatie die diagnostiek doet, bijv. Parlan, de GGZ NHN jeugdpoli, opvoedpoli, afhankelijk van de problematiek.
Maartje Dekker is onafhankelijk cliëntondersteuner bij MEE & de Wering en vertelt: “Niet iedereen heeft een diagnose nodig of wil misschien liever geen formele diagnose; dan kan soms praktisch advies waardoor de ‘klachten’ afnemen, al genoeg zijn. Dat kan middels onafhankelijke cliëntondersteuning. Volgt er wel een diagnose, dan wordt aan ouders en kind psycho-educatie aangeboden. Dat zijn enkele gesprekken, soms in een groep met meerdere ouders, waarin uitleg wordt gegeven over autisme. Is er méér behandeling nodig, dan wordt er doorverwezen naar een gespecialiseerde organisatie voor ambulante begeleiding of behandeling. Ouders, partners en mensen zelf kunnen zich bij MEE & de Wering melden, voor kortdurende ondersteuning en voor hulp bij het aanvragen van een gemeentelijke beschikking of WLZ-aanvraag. Na de kennismaking is helder waar iemand naar op zoek is. Dat kan gaan van praktische hulp maar ook om meer specifieke zorg. MEE & de Wering heeft goed beeld van de regionale sociale kaart.”
Meer informatie:
- Flyer VAB/VWS een diagnose en dan?
Deze flyer is via de website van de NVA te downloaden - Mamavita
Vereniging Balans
NVA Huis Heerhugowaard
PAS Nederland - Of kijk op onze organisatiepagina