Als de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) is gesteld, is er doorgaans ook een vorm van behandeling en/of begeleiding nodig. Hoe dit er uit zal zien verschilt van persoon tot persoon. Naast individuele behandeling (gesprekken met psychiater of therapeut), kan ook behandeling in groepsvorm aangeboden worden Bij kinderen en jongeren tot 18 jaar valt de behandeling onder de jeugdwet van de gemeente waar de jongere woont. Bij volwassenen (18+) valt de behandeling onder de zorgverzekeringwet, waarbij u zelf dient na te gaan of de behandelingen worden vergoed vanuit uw polis.
Om in aanmerking te komen voor begeleiding kunt u contact opnemen met uw gemeente en een aanvraag doen voor een beschikking begeleiding. Als deze beschikking wordt toegekend kunt u in de meeste gemeenten een keuze maken uit :
- zorg in natura (ZIN)
- een persoonsgebonden budget (PGB)
Zorg in natura
Zorg in natura is zorg die door de zorgaanbieder wordt verleend en via de gemeente of de zorgverzekeraar wordt betaald. Als u begeleiding krijgt betaalt u voor deze hulp wel een eigen bijdrage als u 18 jaar of ouder bent. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw inkomen en wordt door het CAK bepaald. Voor behandeling vanuit de zorgverzekering zal voor 18 jaar en ouder het wettelijk eigen risico betaald moeten worden.
U kunt met de zorgaanbieder afspraken maken over de manier waarop de zorg wordt verleend. U kiest zelf welke zorgaanbieder de zorg zal leveren. Meestal wordt dat tijdens het WMO gesprek of tijdens het gesprek met de verwijzer al gevraagd. De gemeente of de verwijzer stuurt het besluit naar de zorgaanbieder van uw keuze.
Deze zorgaanbieder neemt vervolgens contact met u op. Als de zorgaanbieder van uw keuze een wachtlijst heeft, kunt u in overleg de gemeente of de verwijzer kiezen voor een andere zorgaanbieder.
Persoonsgebonden budget
In overleg met uw gemeente kunt u ook kiezen voor een PGB. Met een PGB krijgt u een bepaalde hoeveelheid geld toegewezen, waarmee u zelf zorg inkoopt. U kunt op deze manier veel zelf regelen, zodat u niet afhankelijk bent van traditionele zorgaanbieders. Wanneer u het prettig vindt zelf afspraken te maken met zorgverleners, dan is een PGB misschien iets voor u.
Mogelijk kent u iemand in uw omgeving die de zorg kan leveren. U kunt dan immers zelf de dagen en tijden afspreken waarop uw zorgverlener komt. Veel mensen met een PGB waarderen bovendien dat ze met een vaste zorgverlener werken die ze zelf kiezen. Vaak is dit een bekende, zoals een buurvrouw of kennis, maar u kunt ook een officiële zorgaanbieder “inhuren”. Over dit budget wordt ook een inkomens afhankelijke eigen bijdrage berekend die via het CAK wordt vastgesteld.
Het beheer van het budget loopt via de Sociale Verzekerings Bank. U kunt hier alle informatie vinden over het PGB.
Vindt u het moeilijk om te bepalen wat voor u de mogelijkheden zijn dan kunt u ook gebruik maken van de site Regelhulp of die van de Rijksoverheid.
Wet langdurige zorg (WLZ)
Als u langdurige intensieve zorg nodig heeft valt de aanvraag onder de wet langdurige zorg (WLZ). Deze indicatie kan worden aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg.
Voor hulp bij het aanvragen van zorg kunt u ondersteuning krijgen van een MEE consulent bij u in de buurt of vanuit een wijkteam in uw gemeente.